Upały nie odpuszczają, ale coś jeść trzeba. ;) Dziś na obiad polecamy szybkie quiche ze szpinakiem i pomidorami. Oczywiście farsz możecie dowolnie modyfikować - za to właśnie lubimy wszelkie tarty, zarówno wytrawne, jak i słodkie. Suszone pomidory są tutaj niezbędnym składnikiem, dla nas typowo letnim, podbijającym smak każdej potrawy. Danie smakuje wyśmienicie też na zimno.
Składniki:
na ciasto:
250g mąki
125g masła
1/4 łyżeczki soli
50 ml zimnej wody
Nadzienie:
400g szpinaku (świeży lub mrożony)
1 szalotka
1 ząbek czosnku
4-5 suszonych pomidorów
2 jajka
2 łyżki śmietany kremówki
pomidorki koktajlowe
sól, pieprz, bazylia
Przygotowanie:
1. Zacznij od przygotowania ciasta. Mąkę i zimne masło szybko posiekaj nożem - dodaj sól, wodę i zagnieć kruche ciasto. Owiń je w folię i wstaw do lodówki na 30 minut.
2. Przygotuj farsz - szalotkę drobno posiekaj, przesmaż na klarowanym maśle, dodaj szpinak (jeśli używasz mrożonego, smaż do odparowania wody), a po chwili czosnek przeciśnięty przez praskę. Po kilku minutach szpinak dopraw solą, pieprzem i dodaj pokrojone suszone pomidory. Całość smaż minutę i zdejmij z ognia.
3. Formę do tarty natłuść (możesz użyć tortownicy, wtedy wyłóż jej dno papierem do pieczenia). Ciasto rozwałkuj i wyłóż nim formę, zakryj folią aluminiową i wysyp groch (żeby ciasto nie wyrosło). Piecz 15 min w temp. 200ºC, potem jeszcze 5 minut bez grochu.
4. Jajka wymieszaj ze śmietaną, przypraw solą, pieprzem, bazylią. Na cieście ułóż szpinak i zalej go masą jajeczno-śmietanową, na wierzch połóż pomidorki przekrojone na pół. Zapiekaj ok. 25 minut w temperaturze 180ºC - aż masa jajeczna się zetnie.
Nasze oceny:
Basia: Szpinakowe love <3 uwielbiam i robię często. Moja ocena: 10/10.
Z chęcią bym sięgnęła po kawałek :-) pozdrowionka dziewczyny :-)
OdpowiedzUsuńale dałyście czadu! obłędnie wygląda!
OdpowiedzUsuńMniam, ale pyszności :)
OdpowiedzUsuńAle smakowicie wygląda :)
OdpowiedzUsuń